dimarts, 22 de març del 2011

Bellesa i comerç


Avui ens toca parlar de les Drassanes de Barcelona i ho farem amb aquest títol tan de cine com “Bellesa i comerç”.
Recordeu que tot plegat ve relacionat amb el Congrés d’entitats i gent creativa que farem a Barcelona i Sitges per la diada de Tots Sants, amb el lema, “L’art de la trobada”. Adjuntem la web oficial:
L’Art de la Rencontre
Barcelone, Toussaint 2011

http://www.congres-beaute.org/congres.php?me=1&pa=9
Com ja anticipàvem, els organitzadors d’aquest congrés internacional van descobrir a les Drassanes elements molt actuals d’art en el dia a dia de la gent en la Barcelona i la Mediterrània de l’Edat Mitjana.
No us faré aquí un capítol d’història gloriosa dels avantpassats catalans. Només algunes pistes: una xarxa comercial que cobria el Mediterrani (no pas un imperi amb exèrcits, guerres i dominacions, sinó amb comerciants i acords ), una fàbrica de vaixells que avui ens impressiona per la seva dimensió i la seva bellesa (les Drassanes de Barcelona), un codi de comerç pactat i administrat pels propis comerciants, no pas per advocats ni per reis (el Llibre del Consolat de Mar).
No sé si la realitat va ser realment tan maca com això, però “si non e vero bene trovatto”
Us recomanem la lectura d’aquest petit retall, que diu el mateix però amb més alegria:
Les Drassanes, una forma especial de bellesa
Si aneu a la web oficial també ho trobareu en francès. Per a dir-ho tot, també es diu: “Si han existit a la nostra història, a la meva historia, aquestes referències amb aquestes revolucions creatives, les haurem de guardar com les boies per la travessa que ens espera”
Si han existit... Les veritats històriques són tant lluny.. Però les veritats poètiques ens queden molt a prop. Què vol dir que, si ens ho volem creure, ja podem començar la travessa. A la fi, això és el que ara compta.
Que el comerç i la bellesa han pogut viatjar en el mateix vaixell, en el mateix mar. De nosaltres depèn que ho tornin a fer.O preferim que la bellesa viatgi amb reis i espases, amb bisbes i papes?
Més informacions a “Lettre # 40 Congres
Hi trobareu un recull del camí de trobada entre Congrés internacional i cultura catalana, si teniu curiositat. Ja veureu que no és pas senzill. Però el congrés té com a lema “L’art de la trobada”, no?