dilluns, 18 de gener del 2010

Quan tornarà Ulisses al Poble Sec?

Aquests dies de festes de cap d’any em va cridar l’atenció al diari un reportatge sobre Poble Sec, a Barcelona. Parlava de conflictes amb els immigrants. Bé, no pas amb tots, sinó amb un grup de joves, aparentment sense feina, que es passaven el dia al carrer Blai, fent més soroll del que els veïns troben raonable.A totes hores el carrer està ple de desocupats immigrants. Hi ha tensió i la gent viu aquesta invasió com una molèstia.
L’atur és aquí, i sembla com si la marea s’hagués retirat i ens ha deixat sobre la platja, a la vista, les mancances que ja teníem però que amb diners i feina no apareixien.
Molta, molta paciència, fa falta per a aguantar sorolls i crits, brutícia i presencia massiva d’homes (no s’hi veuen dones) als nostres carrers, just al costat de casa.
I tot això m’ha fet pensar en l’Ulisses. Al Poble Sec precisament, a la tardor del 2008, uns tres-cents homes i dones, joves i nens, la majoria immigrants, van ocupar els carrers al barri i van muntar una festa al parc de les Tres Xemeneies.
Aquella festa tant particular se’n deia Ulisses, per que els immigrants van trobar que era un heroi que els hi encaixava molt be. Entre ells hi havia artistes, amateurs, voluntaris de tota mena, algunes associacions locals, gent d’aqui, fins i tot castellers, i molta música.
Al Poble Sec, tothom recorda el vaixell d’Ulisses, dissenyat i fabricat en un dels tallers previs a la festa, amb estètica contemporània, una autèntica obra d’art inspirat i participatiu...
Què se’n ha fet d’Ulisses? L’any passat no va sortir al carrer a la tardor, com molts esperàvem. Els tres-cents voluntaris, artistes, gent creativa en definitiva, que havien fet l’esforç als tallers, que havien buscat gent nova per a participar...s’han quedat decebuts. El vaixell deu ser ple de pols, en algun magatzem perdut, espero. El vestuari que van fabricar amb tanta afició, no vull ni saber on para, els grups de teatre africà, de percussió, de hip hop que van animar l’ambient, tot això ha desaparegut.
Però ara sembla que el carrer Blai l’han ocupat un altra gent. Son realment uns altres, o els mateixos amb una altra música?

Per què no torna l’Ulisses?
Per si algú vol cridar-lo i fer-lo tornar, aquí podeu trobar la fitxa artística de l’Ulisses http://kadmusarts.com/festivals/3778.html (l'enllaç al lloc web està trencat, per accedir al Projecte Ulisses cliqueu aquí)